Duurzaam partnership – Mo Magazine

Rik Vereecken van byNUBIAN pleitte in juni voor duurzaam partnerschap als alternatief voor goedbedoelde maar ondoordachte ontwikkelingsacties in Mo Magazine (Ontwikkelingssamenwerking: Vloek of zegen) . De ploeg van “Pano” was geïntegreerd door deze opinie en wou eea met eigen ogen aanschouwen. Resultaat is een korte uitstap naar de DRC. Omdat enkel daarvoor een dergelijke reis […]

Bang in het donker?

Bang in het donker? Jammer, hackers hebben misschien toegang tot je verlichting. En hoewel je hierbij de schouders kan ophalen, kan dit de deur openzetten voor veel grotere problemen. Je staat er niet bij stil. Bij toegangscontrole en camera’s gaan we er (terecht) van uit dat deze goed beveiligd zijn. Maar indien hackers toegang tot […]

byNubian is reshaping the Belgian energy landscape

During the Internet of Energy ideation closing session, we pitched our use case “Enleash” in Flagey. We – i.e Besix, byNubian, Proximus, Elia and Fluvius  – are very proud as we believe that Enleash will help to unleash the potential of large commercial buildings through bidirectional and real-time communications between the building assets and the […]

Jenga Maarifa

Jenga Maarifa oftewel “Kennis delen” byNUBIAN ondersteunt Artsen Zonder Vakantie in woord en daad. Rik Vereecken is nu in de DRC, via deze blog kan je lezen wat er de komende 2 weken op het programma staat.

European Network of Building Institutes

On Invitation of ENBRI (European Network of Building Institutes byNUBIAN talks this afternoon about (wireless) Buscommunication & IoT challenges. In the 70’s, we saw the first Bussystem for communication purposes between intelligent devices Nowadays, there is a inflation of so called IoT devices that are useful in Buildings, especially for lighting. But what about the […]

Ronde tafel sessie over Smart Buildings

bynubian nam deel aan de ronde tafel sessie over Smart Buildings. De visie van bynubian wordt misschien nog het best verwoord in zijn opmerking in de laatste paragraaf: “Uiteindelijk moeten we niet vergeten voor wie we het doen: de mens. Die moet centraal staan in alle oplossingen.”

Het energielandschap heeft recht op een duurzame visie

Een duurzame meerjarenvisie op het energielandschap moet de jaren van stilstand achter ons laten en volop inzetten op de energietransitie met duidelijke, toekomstgerichte, regels. Dat stelt Rik Vereecken van byNubian in zijn column voor Sign for my Future

Studiedag – Geconnecteerde verlichting voor intelligente gebouwen: 6/2/2019 – Gent

De studiedag is een initiatief van KU Leuven/ Laboratorium voor Lichttechnologie en vzw Groen Licht Vlaanderen. Doelstelling Geconnecteerde verlichting biedt veel mogelijkheden naar optimalisatie van gebruik van ruimtes, energiebesparing, comfort verbetering, monitoring van de installatie, … Er is een uitgebreid scala aan mogelijkheden om dit te realiseren met talrijke opties. De doelstelling van deze studiedag […]

byNubian op studiedag ‘Licht verteerbaar’

De Cluster Groen Licht Vlaanderen is een IBN (Innovatief BedrijfsNetwerk) met als doel bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting. Op 13 september organiseerde Groen Licht Vlaanderen de studiedag ‘Licht verteerbaar’ boordevol interessante workshops. Het Laboratorium voor Lichttechnologie en DRAMCO, beiden onderdeel van KU Leuven (Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen), alsook het Domoticalab van ODISEE Energietechnologie, allen gehuisvest op de Technologiecampus Gent zetten hun deuren open.

Joachim Goeminne, docent domotica en één van de studenten energietechnologie in het Domoticalab.

Rik Vereecken, Smart Building Evangelist van byNubian, is voorzitter van de stuurgroep en leidde key-note spreker Joris Van Ostaeyen in.

 

 

 

Welkom Johan!

Deze eerste schooldag verwelkomen we graag Johan Raedemaeker op zijn eerste werkdag bij byNubian!

Als senior software engineer zal hij samen met het byNubian-team verder bouwen aan het byNeuron cloud-platform.

 

Zes tips om je slimme woning te beveiligen

Livios wijdt deze week een artikel aan slimme toepassingen voor je woonst. Maar hoe zit het met de beveiliging van al deze slimme snufjes?
Rik Vereecken, smart building evangelist van byNubian, geeft zes onmisbare tips om je te beveiligen tegen de grote boze buitenwereld:

 • Geef je draadloos netwerk een gepaste naam
 • Kies een complex wachtwoord voor je wifinetwerk
 • Verander het beheerderspaswoord van je router
 • Schakel Wi-Fi Protected Setup (WPS) uit op je router
 • Stel een beveiligd gastnetwerk in
 • Combineer verschillende soorten beveiliging

Meer informatie over deze tips lees je in Livios.

byNubian verhuisd!

byNubian verhuist!

Energy Saving Pioneers vraagt ambitieus Europees energiebesparingsbeleid

Op 11 juni vindt een Europese Raadsvergadering plaats in Luxemburg waar de Clean Energy Package dossiers besproken worden. Het gaat om de Hernieuwbare Energierichtlijn (RED), de Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED) en de Governance Richtlijn. Om de wereldwijde klimaatopwarming ruim onder de 2°C te houden en te mikken op 1.5°C, zoals overeengekomen bij het Parijsakkoord, moet het beleid dringend een versnelling hoger.

Deze vergadering is een unieke opportuniteit voor België om te tonen dat het een sterk energie- en klimaatbeleid ook in de praktijk wil brengen. België zou zich moeten aansluiten bij landen als Frankrijk, Zweden en Luxemburg, die allen om een hogere ambitie vragen voor de drie richtlijnen die op tafel liggen.

Energie-efficiëntie is dé manier om korte termijn voordelen zoals werkgelegenheid, competitiviteit en energiezekerheid te koppelen aan lange termijn uitdagingen als klimaatactie en Europa’s verouderde energie-infrastructuur.
De Energy Saving Pioneers vragen aan Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein om op deze raadsvergadering het pleidooi voor meer energie-efficiëntie concreet te maken: laat België aansluiten bij de coalitie van voorlopers in Europa.

byNubian maakt deel uit van de Energy Saving Pioneers, een coalitie van voorlopers in energiebesparing, gefaciliteerd door Bond Beter Leefmilieu.
De groep bestaat uit vooruitstrevende bedrijven en de milieubeweging. 

 

Vanaf 18 juni: nieuw adres!

byNubian is scaling up! We blijven in hartje Gent maar verhuizen naar Coupure Rechts 64D.

Het kantoor is even vlot bereikbaar:

 • met het openbaar vervoer: tram 1 Flanders expo/Station Gent Sint-Pieters, halte ‘Verlorenkost’
 • met de wagen: plaats voor de deur, aan de Bijloke of publieke parking ‘Savaanstraat’ of ‘Kouter’

byNubian op FEE Smart building smart home congress

Rik Vereecken stelde op het Fee Smart building smart home congress enkele pertinente vragen bij buzzwords zoals artificial intelligence, disruptive innovation, ‘slimme’ meters en smart cities.

 

Light is the future!

Today we celebrate the role light plays in science, culture and art, education, sustainable development, medicine, communications and energy.

Happy International Day of Light!

Hoe beveilig je je smart home?

Vandaag is 17% van de Belgische woningen uitgerust met één of meer slimme toestellen. De veiligheid van deze toestellen staat echter nog niet op punt. Livios verzamelde enkele tips om jouw smart home beter te beveiligen.

“Bouwers van Internet of Things-oplossingen zouden beveiliging de hoogste prioriteit moeten geven”, vindt expert Rik Vereecken, medeoprichter en ‘smart building evangelist’ bij byNubian, dat bedrijven helpt om hun energieverbruik en processen te optimaliseren dankzij slimme technologieën. “Vaak willen ze hun software of toestellen zo snel mogelijk op de markt brengen waardoor ze deze niet altijd voldoende testen.” Hij vindt het wel hoopgevend dat bij steeds meer fabrikanten een evolutie naar intrinsiek beveiligde toestellen of devices merkbaar is.

Hoe kan je als gebruiker van slimme toestellen zelf voorzorgsmaatregelen treffen? Lees de tips op Livios.be.

Jenga Maarifa, het vervolg

Rik trekt opnieuw naar Congo voor de finale stage van de cursisten van het Jenga Maarifa Project van Artsen zonder Vakantie. Dit is een praktijkgerichte meerjarenopleiding voor onderhoudstechnici van ziekenhuizen in DR Congo en Burundi waarbij nieuwe kennis en vaardigheden worden bijgebracht.

Hoofddoel van deze missie is, beoordelen of de doelstellingen van de opleiding behaald zijn: een betere theoretische kennis over medische apparatuur en energievoorziening, inzicht in het preventieve onderhoud van de apparatuur en vaardigheden om ze te herstellen.

Het wel en wee van de missie kun je volgen op de blog.

Opinie: Slimme meter leidt aandacht af van slim energiebeleid

In een opiniestuk in De Morgen pleit Rik Vereecken voor een slim energiebeleid:

“Ik ben net als minister Tommelein voorstander van de slimme meter, maar dan wel in het kader van een coherent energiebeleid.

De slimme meter is, anders dan zijn naam doet vermoeden, helemaal niet slim. Het is een meetinstrument dat bijhoudt hoeveel energie je verbruikt en op regelmatige tijdstippen de meterstanden automatisch naar je netbeheerder stuurt. Zelf je verbruik monitoren of energie besparen kan alleen als je de digitale meter combineert met extra apps of software, en dus extra kosten, die je inzicht geven in je verbruik.

Het debat over de slimme meter leidt de aandacht af van waar het werkelijk om gaat: de visie op een slim elektriciteitsnet en -productie, kortom een echt energiebeleid. De digitale meter is het eindpunt van een slim net, niet het begin.

In Nederland hebben ze de digitale meters al voor een groot deel uitgerold en ondervinden ze dat de meters zonder aanvullende investeringen in slimme netten nauwelijks zinvol zijn. Het zou jammer zijn om de geleerde lessen uit het buitenland zomaar naast ons neer te leggen.

Toekomstgerichte visie

We hebben nood aan een stabiel investeringsklimaat waarbij klassieke en vooral hernieuwbare (decentrale) energie een belangrijke rol spelen in het balanceren van het net en het betaalbaar houden van onze energiekosten. Met spelregels die niet om de haverklap veranderen.

Een nieuwe, toekomstgerichte visie dringt zich op. Waarom mag een woonwijk geen eigen klein elektriciteitsnetwerk (microgrid) hebben? Met bijvoorbeeld brandstofcellen en zonnepanelen kun je een wijk voor 80 procent van energie voorzien met slechts één aansluiting. Lokaal opgewekte energie die lokaal wordt verbruikt: efficiënter kan niet. Dit is technisch perfect mogelijk, maar wettelijk niet toegelaten.

Wie kan er besparen? De distributienetbeheerder, de energieleverancier en de consument. In die volgorde. De distributienetbeheerder bespaart door automatische meteropname, het activeren van budgetmeters, fraudedetectie. De energieleverancier kan beter voorspellen wat de energiebehoefte zal zijn en dus zijn productie aanpassen.

De consument betaalt eerst de kosten van de uitrol, daarna de extra software én hij moet zijn verbruikspatroon aanpassen. Omdat slechts een derde van de energiefactuur naar de energieprijs gaat (de rest naar nettarieven, REG-premies en heffingen) blijft de effectieve besparing beperkt. Bovendien wordt de uitrol gespreid over liefst vijftien jaar. De voordelen worden dus pas veel later realiteit.

Het capaciteitstarief komt eraan, dit is een vast bedrag per jaar dat je betaalt voor het gebruik van het distributienet. Het bedrag is afhankelijk van je aansluiting, wat vooral nadelig is voor groene gebruikers van warmtepompen en elektrische wagens.

Mijn aanbevelingen:

 • Span de kar niet voor het paard. Investeer (eerst) in een slim net.
 • Creëer een draagvlak en informeer de consument. Stel een eenvoudige app ter beschikking waarbij gezinnen inzicht krijgen in hun verbruikspatroon.
 • Reken de kosten van de meter niet door aan de consument.
 • Hervorm de oude distributiestructuren. Het is niet de technologie die een slim net tegenhoudt, wel de regelgeving.
 • Leer van de gemaakt fouten uit het buitenland.

Niemand ontkent dat ‘slimme’ meters een belangrijke stap zijn op weg naar duurzame elektriciteitsvoorziening. Maar dan wel binnen een slim energiebeleid waarbij iedere belanghebbende wint, ook – en vooral – de consument.”

 

byNubian en Odisee samen op KNX ledenevent

Tijdens het KNX Belgium ledenevent Light+Building Noviteiten Parade gaven Rik Vereecken, smart building evangelist van byNubian en Joachim Goeminne, docent domotica van Odisee technologiecampus samen een presentatie over het ‘Smart lab of the future’.
Wat kan big data en internet of things-technologie bijdragen aan het slimmer maken van onze gebouwen?

Lees meer op de pagina van KNX Professionals.

 

byNubian meets artshizzle

Nadat team byNubian uitgebreid werd met Kim en David en ook Gilles en Simon de bende tijdelijk versterken, was het tijd voor een teambuilding.

We lieten het hindernissenparcours, de escape room, het paintballen en de yogasessies aan ons voorbijgaan om samen met artshizzle het Museum voor Schone Kunsten onveilig te maken. Rozemarijn leidde ons op deskundige wijze rond en liet ondertussen onze creativiteit de vrije loop. Resultaat? Een namiddag boordevol schoonheid, fun en een klein beetje data.

Teambuilding

Een jaar geleden kwamen Kim en David het byNubian-team versterken. Tijd voor teambuilding!

Wij zijn op donderdagnamiddag 29 maart dan ook even niet bereikbaar.

Vanaf 30 maart opnieuw tot jullie dienst.

Business lunch met Minister Tommelein

De Energy Saving Pioneers kwamen in Brussel bij elkaar om samen met Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein ideeën uit te wisselen over het belang van energie-efficiëntie in de energietransitie.

Keywords of smart buildings are data and connectivity

During ISE Amsterdam 2018, Rik Vereecken talked about how to make buildings smart. He claims data and connectivity are the keywords.

You can read the full ISE Daily Executive here.

byNubian sluit zich aan bij Energy Saving Pioneers

De Energy Saving Pioneers zijn vooruitstrevende bedrijven die samen met de milieubeweging beleidsmakers informeren over de socio-economische meerwaarde en klimaatwinsten van energiebesparing. Ze ijveren voor een ambitieus Belgisch energiebesparingsbeleid.

byNubian is zonder twijfel een energy saving pioneer. byNubian ontwikkelt innovatieve hardware, software en IoT (Internet of Things)-oplossingen voor het capteren, opslaan en analyseren van data van gebouwen en sensoren. Onze krachtige gateways verbinden data van bestaande gebouwbeheersystemen (bv. KNX, Modbus, BACnet, …) met de nieuwste IoT-sensoren (bv. LoRaWAN, MQTT,…) op een veilige manier met het byNeuron cloud-platform Dit cloud-platform verzamelt en analyseert grote hoeveelheden data en biedt gepersonaliseerde dashboards aan. Met byNeuron kun je het gedrag van je gebouw, installatie, … in real time opvolgen en haal je de fouten en onregelmatigheden er zo uit. Dankzij doorgedreven data-analyse kunnen we patronen detecteren die nieuwe inzichten bieden en het mogelijk maken om het gedrag van jouw gebouw of jouw activiteit te voorspellen. Dit zorgt niet enkel voor een tijds- en kostenbesparing maar bovenal voor energiebesparing. Op dit moment beheert byNubian meer dan 19.000 sensoren op een oppervlakte van bijna een half miljoen m².

byNubian is niet enkel actief op de gebouwenbeheermarkt. Dankzij de samenwerking met Powerhouse/Essent in Nederland, voorspellen we 287 MWh per dag aan elektriciteit. Easyflex, de Powerhouse versie van het byNeuron cloud-platform, biedt bedrijven de mogelijkheid om rechtstreeks op de energiemarkt energie te kopen en verkopen (kopen bij energie-overschot, verkopen bij energietekort) aan de meest gunstige tarieven. Dit zorgt niet enkel voor een kostenbesparing bij zowel de energieleverancier als bij de eindgebruiker, maar bovenal voor een efficiënter energieverbruik en een betere netbalans.

byNubian benadert de energieproblematiek vanuit een holistische visie en volgt de ontwikkeling van nieuwe (groene) technologie op de voet. Als voorzitter van Groen Licht Vlaanderen volgen we de wereld van de geconnecteerde verlichting vanop de eerste rij en moedigen we de toenemende aandacht voor de mens in het geheel aan (human centric lighting). Het byNeuron cloud-platform is de perfecte tool voor het opvolgen en sturen van geconnecteerde verlichting (zowel in gebouwen als openbare verlichting), smart city-projecten, het monitoren van het laadproces van elektrische wagens,  het beheren van brandstofcelenergiecentrales enz. Tot slot zijn we vertrouwd met off grid zonne-energiecentrales in Congo. Het is dan ook met veel goesting dat byNubian in het Energy Saving Pioneers-project van Bond Beter Leefmilieu instapt.

Stagiair Simon in actie

Simon is student energietechnologie bij Odisee Technologiecampus Gent en loopt nog tot in mei stage bij byNubian. De ideale gelegenheid om zijn opgedane kennis in de praktijk om te zetten! Simon zal onder andere Modbus-installaties koppelen met het byNeuron cloudplatform.

 

ISE 2018: ‘Build an internet of your things’

Op woensdag 7 en donderdag 8 februari was Rik Vereecken te gast op Integrated Systems Europe 2018. Hij stelde de vraag of een KNX-gebouw wel klaar is voor het IoT-tijdperk?

Reporter Ann-Marie Corvin schreef naar aanleiding van zijn presentatie een artikel in de ISE Daily (pagina 4):

Nieuwjaarsevent Groen Licht Vlaanderen

Op 1 februari wensten de voorzitters van Groen Licht Vlaanderen Marc De Taevernier en Rik Vereecken, de talrijk opgekomen leden van de stuurgroep een gelukkig nieuwjaar. Het werd al snel duidelijk dat het doel om samen te werken rond digitalisering in de verlichtingssector geen vrijblijvend goed voornemen is, maar daadwerkelijk in de praktijk wordt omgezet door deelname aan verschillende (onderzoeks)projecten en workshops rond welbepaalde thema’s. In de komende maanden zullen de samenwerkingen door Groen Licht Vlaanderen verder gefaciliteerd worden.


Hoe konden we beter afsluiten dan -na het glas te heffen-  een kijkje te gaan nemen op het Gentse Lichtfestival?

‘Missing House’, een samenwerking tussen Luca School of Arts en KU Leuven Technologiecampus Gent.

 

 

 

Energie voor Mokamo

Vandaag vertrekt Rik Vereecken opnieuw naar DR Congo in opdracht van Memisa. Om het gehele ziekenhuis van Mokamo van voldoende energie te voorzien, hebben ze acht dagen de tijd om een volledige PV-installatie te plaatsen. Ze krijgen hierbij hulp van de plaatselijke bevolking die eerder al les kregen van Rik in Bukavu.

Of ze slagen in hun missie kun je life volgen op deze blog.

bynubian.com en français

Notre site web est maintenant aussi disponible en français. Consultez  www.bynubian.com/fr et découvrez tout sur nos produits et nos solutions innovantes.

Blauw licht op een blauwe maandag

In deze ‘donkere’ wintermaanden durven we wel eens te klagen over minder energie hebben en sneller moe zijn, de klassieke ‘winterdip’. Licht heeft inderdaad een grote impact op ons welzijn. Niet enkel de lichtsterkte maar ook de lichtkleur speelt een rol. ‘s Ochtends hebben we voornamelijk nood aan groen-blauw licht, ‘s avonds eerder aan rood licht. Probeer dus ook in deze wintermaanden, liefst ‘s ochtends, een ‘lichtje’ te happen en zoveel mogelijk buitenlicht op te lopen.

Binnen de verlichtingssector is er meer en meer aandacht voor de impact van licht op onze gezondheid. ‘Dynamische’ verlichtingssystemen bootsen de cyclus van natuurlijk daglicht na om ons humeur, onze concentratie, onze productiviteit en zelfs onze slaap te bevorderen. We evolueren naar Human Centric Lighting waarbij verlichtingsfabrikanten in hun ontwerpen rekening houden met al deze effecten van licht op het functioneren van de mens enerzijds en op het energieverbruik en de kostprijs anderzijds.

byNubian volgt als voorzitter van Groen Licht Vlaanderen de evoluties in de sector op de voet. In afwachting van bijkomende innovatieve verlichtingssystemen nemen we ons voor om alvast 30 dagen wat minder te klagen.

 

 

 

Fijne feestdagen!

Het byNubian-team wenst jullie prettige feestdagen en een voorspoedig 2018!

 

Databeveiliging bij smart lighting

Als zaakvoerder van data-bedrijf byNubian en voorzitter van de stuurgroep Groen Licht Vlaanderen, verduidelijkt Rik Vereecken in het 100e nummer van Installicht het belang van databeveiliging in de digitale verlichtingssector.

Verlichting kan worden uitgerust met sensoren voor beweging, geluid, warmte en nog veel meer. Als die sensoren aan een intelligent netwerk worden gekoppeld, levert dit een enorme hoeveelheid data op. Het verzamelen van data inzake licht is niet moeilijk, maar het vertalen van al die gegevens naar bruikbare handvaten, ervoor zorgen dat ze ook communiceren met de buitenwereld en dat dat veilig gebeurt met respect voor de privacy, dat alles is een andere zaak.

Het veiligheidsaspect moet vanaf dag één worden meegenomen in het ontwerp, wil het functioneren. Data-encryptie alleen is niet voldoende: “Een goede beveiliging maakt gebruik van meer dan één vangnet. De data versleutelen én ze over een beveiligde verbinding laten lopen, is al veel veiliger. Pas als de consument weet dat er zorgvuldig met de verzamelde data wordt omgegaan en hij er zelf inzicht in heeft, zal intelligente verlichting de norm in plaats van de uitzondering worden.”

Ook van de consument wordt gevraagd om het (juiste) gebruik van data niet noodzakelijkerwijs als een bedreiging te zien: “Lichtparameters verzamelen gebeurt anoniem en veilig, als het goed wordt gedaan. Dat kun je niet zeggen van de data die de gemiddelde Facebook- en Google-gebruiker prijsgeeft.” Eén en ander in perspectief zien is dus belangrijk.

Lees het volledige artikel hier.

Voorzitterschap Groen Licht Vlaanderen in het licht

Het novembernummer van Lightpartner, vakblad voor de verlichtingssector, zet onder meer de Lichtdag van Groen Licht Vlaanderen in de kijker.

Als voorzitter van de stuurgroep van de cluster Groen Licht Vlaanderen laat Rik Vereecken van byNubian zijn licht schijnen over het belang van samenwerkingsverbanden tussen verlichtingsfabrikanten en specialisten uit andere sectoren zoals ict, elektronica en automatisering.

 

byNubian op Smart Energy Academy

Rik Vereecken, smart building technology evangelist van byNubian, deinsde er tijdens dag 3 van de Smart Energy Academy van Flux50 niet voor terug een kritische noot te plaatsen bij het (Vlaamse) energiebeleid. In zijn presentatie ‘Smart buildings, really?’ pleitte hij onder meer voor het juiste beleid voor energietransitie en voor het inzetten van de slimme meters als eindpunt van een slim net.

Opleiding KNXVision

byNubian organiseerde bij Stagobel Electro een tweedaagse opleiding KNXVision voor ingenieurs, studiebureaus, integratoren en facility managers met een KNX basiskennis.

Met KNXVision kun je in één oogopslag meerdere KNX-installaties bedienen. KNXVision is een echt KNX product. De software is speciaal voor KNX ontwikkeld waardoor de configuratiewijze helemaal conform de KNX-filosofie gebeurt. De structuur van de groepsadressen wordt uit ETSx transparant overgenomen en is meteen klaar voor gebruik. Omdat de KNXNode ook een BAcNet-interface is, kunnen KNX-adressen ook omgezet worden naar BacNet. KNXVision wordt geleverd met een uitgebreide bibliotheek van logische en visualisatie-elementen. Ook de koppeling met het byNeuron-cloudplatform kwam op dag twee uitgebreid aan bod.

Wilt u meer weten over onze producten of diensten? Aarzel niet om ons te contacteren!

 

byNubian neemt deel aan studie competentieprognose in de verlichtingssector

Worden verlichtingsfabrikanten softwarebedrijven? Big data? Integratoren? Licht en gezondheid? Esco’s en Light as a service? Welke competenties zijn er in de toekomst nodig voor de verlichtingsbedrijven?

Vlaanderen telt heel wat ondernemingen die actief zijn in de verlichtingssector. Deze bedrijven vinden steeds moeilijker geschikt personeel, ook omdat de vereiste competenties veranderen. Met deze competentieprognose wil vzw Groen Licht Vlaanderen de verlichtingssector ondersteunen om ook in de toekomst sterk te staan zowel in Vlaanderen als wereldwijd. Daartoe worden meer dan 60 diepte-interviews georganiseerd. byNubian denkt als toekomstgericht bedrijf graag mee na over de competenties die er nodig (zullen) zijn in de sterk evoluerende verlichtingssector.

Het project wordt gesubsidieerd door ESF, het Europees Sociaal fonds, dat Vlaamse organisaties stimuleert om de arbeidsmarkt te versterken en de werkgelegenheid te vergroten. Meer informatie over het project vind je hier.

 

Nieuwe versie byNode ModBus in volle ontwikkeling

De byNode is een krachtige, multifunctionele module die de communicatie verzorgt tussen een KNX-/BMS-, ModBus- of BACNET-netwerk en de cloud. De byNode maakt gebruik van beveiligde (SSL) MQTT berichten over IP, is een performante datalogger en compatibel met de KNXNode III. In combinatie met het byNeuron cloud platform heb je permanent zicht op je gebouwennetwerk en wordt zowel de installatie als je gebouwmanagement aanzienlijk eenvoudiger.

Momenteel is de nieuwe versie van de byNode type ModBus in volle ontwikkeling:

byNubian pitcht op Nationale Conferentie Gebouw Automatisatie Amsterdam

byNubian krijgt- als enige Belgische start-up- de gelegenheid om te ‘pitchen’ op de Nationale Conferentie Gebouw Automatisatie in Amsterdam. Wij stellen op 2 november met plezier onze oplossingen voor om data te capteren, stockeren en analyseren. Zowel bestaande gebouw automatisatie protocollen worden met de nieuwste Internet of Things technologieën geïntegreerd in de cloud. Wij bieden met het byNeuron cloud-platform via doorgedreven analytics en geprepareerde streaming data real-time inzicht in jouw data.

Het volledige programma van Bits, Bricks & Behaviour vind je hier.

Vanuit de ‘wolken’ realiseren we slimme energie-oplossingen

Elektro Visie trok met Rik Vereecken, mede-zaakvoerder van byNubian, naar partner/distribiteur Stagobel voor een interview over de slimme energie-oplossingen van byNubian. Het jonge Gentse bedrijf is data-specialist en analyseert grote hoeveelheden data in real-time met als doel inzicht te verwerven in het energieverbruik van een gebouw en het op die manier optimaal bij te sturen.

Lees het volledige artikel hier.

byNubian over de Nacht van de duisternis

Op 14 oktober doven we voor één nacht de lichten.

Te vaak verkeerd verlicht

Gebouwen zijn de grootste energieverslinders: 40% van onze energie wordt gebruikt voor verlichting, verwarming, koeling en behandeling van luchtkwaliteit van gebouwen. Ter vergelijking: de transportsector neemt 28% voor zijn rekening, de industrie 32%. De juiste verlichting van een gebouw speelt een belangrijke rol voor een optimaal energieverbruik. Er wordt nog te vaak en verkeerd verlicht. We kennen allemaal het fenomeen van het verlichten van een ganse verdieping van een kantoorgebouw terwijl er nog maar in enkele burelen mensen aan het werk zijn. Dit leidt tot onnodige energieverspilling.

Impact van verlichting 

Meer en meer studies brengen aan het licht wat de impact van verlichting betekent voor het bioritme van de mens, dieren en planten. VRT Nieuws publiceerde onlangs een artikel over het effect van verlichting op het werk. In de Sint-Jozefskliniek in Izegem startte een project rond het vertragen van dementie dankzij een aangepaste lichtkleur.

(R)Evolutie in de ‘slimme’ verlichtingssector

Binnen de verlichtingssector is niet enkel de omschakeling van traditionele verlichting naar energiebesparende LED-verlichting aan de gang, op het vlak van digitalisering van verlichting staan we aan het begin van een revolutie. Binnen de ‘smart buildings’ is er nood aan nieuwe ‘slimme’ technologieën en ‘slimme’ verlichting die volledig geautomatiseerd kan worden en in verbinding staat met het Internet of Things. Hoe beter we verlichting kunnen afstemmen op het gebruik, hoe lager de kosten voor het gebouw en hoe hoger het comfort voor de gebruiker.

Bovendien zorgt deze slimme technologie ook in de openbare verlichting voor nieuwe mogelijkheden: in de verlichtingsarmatuur kunnen extra sensoren geplaatst worden die de temperatuur, vochtigheid, lawaai of CO2-uitstoot meten, die verkeersdichtheid of andere data doorgeven. byNubian is specialist in het capteren, opslaan en analyseren van al deze data van gebouwen en sensoren. Binnen de Cluster Groen Licht Vlaanderen werken we samen met bedrijven uit de verlichtingssector aan een meer duurzame en comfortabele verlichting. Laten we in afwachting daarvan morgenavond voor één nacht alle lichten doven, slaapwel!

byNubian te gast bij RSM Belgium

RSM Belgium is een associatie van deskundigen op het vlak van audit, accountancy, fiscaliteit en bedrijfsadvies. RSM legt de nadruk op de ontwikkeling van duurzame strategieën voor hun klanten.

Rik Vereecken is vanavond bij RSM in Zaventem te gast om te spreken over de duurzame byNubian-oplossingen voor het beheren van gebouw-managementsystemen: “Gebouwen zijn de grootste energieverslinders. Door gebruik te maken van IoT-technologie waarbij we data verzamelen en analyseren, zorgen we voor een hoger gebruikscomfort, een gezonder binnenklimaat en kunnen we de energiefactuur gevoelig doen dalen.”

 

 

Er borrelt wat in het byNubian lab

Drie studenten en één docent energietechnologie van Odisee, Technologiecampus Gent, zijn te gast in het byNubian lab/office in het kader van één van hun onderzoeksprojecten. Op de Technologiecampus hebben de studenten namelijk hun eigen lab waar ook een byNubian byNode geïnstalleerd is die zal helpen bij het verzamelen van data allerhande. Vandaag bespreken we de verdere aanpak van het project. We kunnen er nog niet veel over zeggen maar er borrelt wat, niet in het minst een fijne samenwerking!

 

Powerhouse lanceert nieuw smart-metering cloud platform ‘inni’

Tijdens de European Utility Week van 3 tot 5 oktober in Amsterdam, zal het Nederlandse energiebedrijf Powerhouse het nieuwe ‘inni’-cloudplatform voorstellen. inni is een 100% modulair platform met een unieke contract-meter-naar-cash oplossing.

Het Gentse byNubian en het Nederlands energiebedrijf Powerhouse werkten de laatste maanden samen aan het smart-metering cloud-platform ‘inni’. ‘inni’ is een schaalbaar platform, volledig zelf te configureren en eenvoudig te implementeren. Dankzij de geïntegreerde business intelligence en het gebruiksvriendelijk analytics design hebben Powerhouse-klanten permanent en real-time zicht op hun data.

byNubian is gespecialiseerd in innovatieve hardware-, software- en Internet of Things (IoT)-oplossingen voor het capteren, opslaan en analyseren van gebouw- en andere data. De byNubian-technologie maakt het mogelijk om energiestromen in én buiten gebouwen in real-time af te toetsen aan het geplande verbruik, afwijkende verbruikspatronen te detecteren, apparatuur in het gebouw voortdurend te controleren op de correcte werking, voorspellingen te maken, …

Wil je meer weten over inni? Maak een afspraak voor een live demo en bezoek Powerhouse op stand 5P58 van EUW 2017 in Amsterdam.

 

Dataspecialist als vrijwilliger in Congo

Rik Vereecken is niet alleen zaakvoerder van byNubian maar ook gastdocent energietechnologie bij Odisee/KU Leuven, voorzitter van Amnesty International Vlaanderen en vrijwilliger bij Artsen Zonder Vakantie en Memisa. Eind augustus trok hij nog naar Bukavu om ziekenhuistechnici op te leiden.

 ©Karim Ibraheem

Samen met Artsen Zonder Vakantie werkt hij aan een ‘gouden standaard’ voor giften. Donoren dienen een vragenlijst te doorlopen alvorens ze bv. medische apparatuur schenken. Veel toestellen zijn immers niet op de lokale omgeving afgestemd. “Vaak krijgen ziekenhuizen oude apparaten waarvoor lokaal geen vervangstukken bestaan. Omgekeerd bevatten sommige giften de nieuwste elektronica die zeer specifieke kennis vergt.”

Meer over deze gouden standaard leest u in Trends van 21 september 2017 en in Mo van 19 september 2017.

 

Lichtdag Groen Licht Vlaanderen groot succes

Zo’n 300 deelnemers kwamen samen op de KU Leuven Technologiecampus Gent voor de Lichtdag, georganiseerd door vzw Groen Licht Vlaanderen. Rik Vereecken verzorgde als voorzitter van de Cluster Groen Licht Vlaanderen een rondetafelgesprek over lichtsturing en het slotwoord met een oproep tot samenwerking binnen de verlichtingssector.

Aansluitend vond de feestzitting van het 20-jarig bestaan van het Laboratorium voor Lichttechnologie plaats in aanwezigheid van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois.

Bekijk ook de reportage van AVS:

 

byNubian bouwt mee aan VMA’s slimme kantoren voor AXA

Installatiebedrijf VMA realiseerde voor AXA in de Troonstraat in Brussel kantoorgebouwen waar het personeel op een slimme manier comfortabel kan werken. VMA zette, zowel in de gerenoveerde kantoorgebouwen als in het nieuwbouwgedeelte, volop in op automatisatie op basis van KNX.

byNubian leverde vier KNXNodes die gebruikt worden als zonekoppelaars en logische controllers. Op die manier ontstaat een krachtig en uiterst betrouwbaar netwerk. Hoe u hiermee onder meer HVAC en verlichting kunt aansturen, leest u op de website van KNX Belgium.

Het slimme kantoorgebouw maakt ook gebruik van de KNXVison visualisatie software. Tenslotte zal de byNode binnenkort zorgen voor een koppeling met een beveiligde cloud-omgeving om verdere analyse en performante nazorg van het gebouwautomatisatiesysteem te kunnen verzorgen. byNubian is zeer tevreden over de samenwerking met VMA en feliciteert hen met de realisatie van dit grootse smart office building.

 

 

byNubian kennis in Bukavu

Rik Vereecken, smart evangelist bij byNubian, reist voor project ‘Jenga Maarifa’ van Artsen zonder Vakantie naar Bukavu, DR Congo. 

Jenga Maarifa is Swahili voor ‘kennis opbouwen’. Dit project van Artsen zonder Vakantie loopt over een periode van twee jaar (van juli 2016 tot september 2018) en richt zich tot (kandidaat-) onderhoudstechnici van de ziekenhuizen in de regio Bukavu, Zuid-Kivu, DR Congo. Bedoeling is dat zij in hun ziekenhuizen kunnen instaan voor het onderhoud van biomedische apparatuur en de basisinfrastructuur.

De opleiding bestaat uit thematische modules die inspelen op lokale behoeften. De onderhoudstechnici volgen de opleiding én blijven aan de slag in hun ziekenhuis. Aan het eind van een module kunnen zij de nieuwe kennis meteen toepassen in hun eigen ziekenhuis. Rik zal les geven over personen- en bliksembeveiliging van elektrische en solar-installaties en over het ontwerp, configuratie en installatie van een solar-installatie. Aansluitend wordt de theorie meteen in de praktijk omgezet. Het verloop van zijn reis kunt u volgen via deze blog.

Nieuw kleedje voor byNubian lab

In volle zomer werd het byNubian lab gepimpt. We zijn nog steeds vlot bereikbaar in hartje Gent en nu nog meer zichtbaar.

july 10 – 17 byNubian is taking a break

byNubian is on a break from july 10 to july 17.

During our absence you can contact our distributor Stagobel Electro.

 

IoT Convention Europe 2017 in beeld

Celebrating one year byNubian-lab

Eén jaar geleden opende het byNubian-lab in hartje Gent. byNubian biedt verschillende hardware-, software- en IoT-oplossingen voor het capteren, opslaan en analyseren van gebouw- en sensordata. Dankzij de analyse van al deze ‘big’ data maakt byNubian de werking van uw gebouw, stad, grid, … ‘slimmer’ en beter. Dit levert zowel economische als ecologische voordelen op. Van alle energie wereldwijd gaat immers 40% naar de verlichting, verwarming, verluchting en koeling van gebouwen. Met veel plezier bouwen wij ook de komende jaren verder aan een slimme toekomst!

Slimme meter is helemaal niet slim

Afgelopen week doken de slimme meters nog eens op in de nieuwsberichten. De baten om deze meters te installeren, zouden de kosten ruimschoots overstijgen bij een uitrol over twintig jaar. Zo bleek uit een analyse door de Vlaamse energieregulator VREG. Vanaf 1 januari 2019 komen deze digitale meters onze woningen binnen. Maar volgens energie-expert Rik Vereecken van byNubian is het huiswerk van de regering nog verre van af.

Consument bespaart als laatste

De slimme meter is, anders dan zijn naam doet vermoeden, helemaal niet slim. Het is een meetinstrument dat bijhoudt hoeveel energie je verbruikt en op regelmatige tijdstippen de meterstanden automatisch naar je netbeheerder stuurt. Zelf je verbruik monitoren of energie besparen, kan alleen als je de slimme meter combineert met extra apparatuur en/of software die je inzicht geeft in je verbruik.

Wie kan er besparen? De distributienetbeheerder, de energieleverancier en de consument. In die volgorde. De consument moet dan ook nog bereid zijn een investering te doen in die extra apparatuur én zijn verbruikspatroon aanpassen. De distributienetbeheerder kan veel besparen door automatische meteropname, het activeren van budgetmeters (de slimme meter kan de functie van de budgetmeter overnemen), fraudedetectie, … De energieleverancier kan veel beter voorspellen wat de energiebehoefte van zijn klanten zal zijn en dus zijn productie aanpassen.

De VREG gaat uit van een gemiddelde besparing voor gezinnen van 1,8 %. Toch is het jammer dat de besparing van een zuinig ‘gemiddeld’ gezin teniet wordt gedaan door de verhoging van de energiefactuur om de invoering van de ‘slimme’ meter mogelijk te maken. De invoering zou gespreid worden over maar liefst 15 jaar. De voordelen worden dus pas veel later realiteit. Bovendien is de verwachte levensduur van de “slimme” meter maar 15 jaar. De helft van een ‘klassieke’ Ferrarismeter. Niet zo duurzaam dus.

Slim beleid is dé prioriteit

Het debat over de slimme meters leidt de aandacht af van waar het werkelijk om gaat: de visie op een slim elektriciteitsnet en -productie, kortom een echt energiebeleid. Daar hebben we nog maar nauwelijks iets van gehoord, noch is er hierover een maatschappelijk debat gevoerd. Ook de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) heeft daar in eerdere adviezen al voor gepleit.

Het is nochtans vijf voor twaalf. We hebben dringend een stabiel investeringsklimaat nodig waarbij klassieke en vooral hernieuwbare energie een belangrijke rol spelen in het balanceren van het net en het betaalbaar houden van onze energiekost. Met spelregels die niet om de haverklap veranderen.

In de conceptnota van de minister staat: “Digitale metingen zijn het begin van een slim net waarbij we veel fijner de energiestromen kunnen sturen”. Deze aanname is niet correct. De verbruiksmeter is het eindpunt van een slim net. Zie het als een vissersnet waarvan de mazen steeds fijner worden. Als je een dergelijk net wil maken, start je bij de grote lijnen en eindig je bij fijnere mazen.

Publiek belang wordt bijzaak

Een ‘slimme’ uitrol van de meters vergt eerst een visie op het toekomstige energielandschap. Nederland, dat de meters al voor een groot deel heeft uitgerold, ondervindt dat slimme meters zonder aanvullende investeringen in slimme netten nauwelijks zinvol zijn.

Een van de mogelijke oorzaken is dat de kennis en informatie vrijwel volledig bij de netbeheerders zelf zit. En daarin schuilt een gevaar. Het risico op een ‘regulatory capture’ is niet denkbeeldig: een situatie waarbij een regulerende overheidsinstantie niet langer het publieke belang dient, maar de belangen van de sector die zij dient te reguleren. Al dan niet bewust.
Deze visieontwikkeling zou nochtans de hoogste prioriteit moeten zijn. Waarom zou een kleine wijk geen eigen ‘microgrid’, een klein elektriciteitsnetwerk, mogen hebben? Hier kan je met bijvoorbeeld brandstofcellen en zonnepanelen de wijk voor pakweg 80 % van energie voorzien. En je moet maar een aansluiting met bijhorende meter voorzien. Lokaal opgewekte energie die lokaal wordt verbruikt: efficiënter kan niet. Dit is technisch perfect mogelijk, maar wettelijk niet toegelaten.
Niet dezelfde fout maken als de rest

Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van de ‘slimme meter’, maar dan wel in een breder kader van een coherent energiebeleid.
Mijn aanbevelingen:
 • Informeer en praat met de consument. Creëer een draagvlak en stel vanaf de allereerste dag van de uitrol een eenvoudige app of display ter beschikking. Zo krijgen gezinnen een goed inzicht in hun verbruikspatroon. Zorg ervoor dat de consument er zelf iets bij te winnen heeft.
 • De kost van de meter mag niet doorgerekend worden aan de consument. De werkelijke energiekost is vandaag maar een klein deel van de te betalen factuur. Het zou fundamenteel oneerlijk zijn om dit nog eens te verhogen.
 • Span de kar niet voor het paard. Investeer (eerst) in een slim net.
 • Hervorm de oude distributiestructuren. De technologie houdt een uitrol van een ‘slim net’ niet tegen, wel de soms absurde regelgeving en overregularisering.
 • Leer van de fouten van deze uitrol in andere landen.

Het zou jammer zijn om de geleerde lessen uit het buitenland zomaar naast ons neer te leggen. Niemand ontkent dat ‘slimme’ meters een belangrijk bouwblok zijn op weg naar duurzame elektriciteitsvoorziening. Maar dan wel binnen een slim net en dito energiebeleid waarbij iedere belanghebbende wint. Ook, en vooral, de consument.

Dit artikel verscheen op Livios.be.

byNubian op Cebeo technologie 2017

byNubian was aanwezig op de Cebeo technologiebeurs 2017. Op de stand van onze distributeur Stagobel Electro gaf byNubian een demo van het byNeuron cloudplatform. Dit platform zorgt voor de beveiligde opslag van gebouwendata, protocolvertaling en routing.

Bedankt aan al onze bezoekers! De demo gemist? Geen nood, u kunt op 1 juni terecht op de opleidingsnamiddag bij Stagobel Electro.

 

Alle aandacht naar geconnecteerde verlichting

Nu de technologie achter ledverlichting quasi volledig op punt staat, is het pad geëffend om te investeren in slimmere systemen. Daar valt vandaag immmers de grootste besparing mee te realiseren. Toch volstaat het niet zomaar om te kiezen voor een geconnecteerd verlichtingssysteem. Wie echt slim wil zijn, gaat bewust op zoek naar een oplossing aangepast aan de toepassing in kwestie én, minstens even belangrijk, zorgt dat de data die via het systeem binnenstromen, gestructureerd, geanalyseerd en geïntegreerd worden.

“Hoewel gebouwbeheersystemen tot doel hebben om de (energie-)efficiëntie te verhogen, hebben ze van onze gebouwen, volgens Rik Vereecken, oprichter van byNubian en voorzitter van de stuurgroep van de Cluster Groen Licht Vlaanderen, ook zeer complexe ecosystemen gemaakt. Gebouwen zijn vandaag namelijk voorzien van een groeiend aantal sensoren en actoren, die een enorme hoeveelheid data genereren en vaak ook nog eens via verschillende protocollen communiceren. Dat leidt tot een wildgroei aan gegevens en systemen waarmee er, in de meeste gevallen, uiteindelijk niets gedaan wordt. En dat is een gemiste kans.” 

20170504_Elektricien

Lees het volledige artikel  in het mei-nummer van Elektricien.

Dilemma: klassieke domotica versus Internet of Things

Slimme woningen, aangestuurd op basis van data, zijn de toekomst. Maar hoever staan we op dat vlak? En wat betekent de datarevolutie voor jou? Livios vroeg het aan Rik Vereecken, overtuigd pleitbezorger van slimme gebouwen.

Zijn boodschap is prangend: “Als elk land evenveel energie zou verbruiken als de G20-landen (samen goed voor 90 % van het wereldwijde bruto nationaal product, red.), gaat onherroepelijk het licht uit. We stevenen af op een ijsberg en zijn compleet stuurloos. Het Europese energiebeleid is een ramp.”

Een somber vooruitzicht.

Er is één lichtpuntje: we weten precies waar onze energie naartoe gaat. Gebouwen zijn de grootste energieverslinders, goed voor 40 % van het energieverbruik. Door gebruik te maken van IoT-technologie (gebaseerd op het Internet of Things, red.), waarbij we data verzamelen en analyseren, zorgen we voor een hoger gebruikscomfort en een gezonder binnenklimaat. En kunnen we de energiefactuur gevoelig doen dalen.

Volgens u draait het allemaal om één ding: het correct gebruik van data.
Dát is de oplossing. Ook voor het probleem van het onevenwicht in het stroomnet, als gevolg van pieken in zonne- en windenergie. Als je vandaag weet wat er morgen gebeurt, kan je je energieproductie daarop afstemmen.

Het volledige artikel leest u op de pagina van Livios.
logo-livios-nl

byNubian partner van IoT Convention Europe

logo_iot convention

Op 15 juni vindt de tweede Internet of Things Convention Europe plaats in Mechelen. De IoT Convention Europe wil het Belgische bedrijfsleven stimuleren om meer dan ooit te investeren in het maatschappelijk en economisch potentieel van deze markt.

byNubian, gespecialiseerd in building management en IoT oplossingen, is niet enkel partner van dit event. Smart building evangelist Rik Vereecken zal er spreken over hoe het correct gebruik van data dé sleutel is tot het echt slim maken van gebouwen tijdens de sessie ‘A building management system controls your building but who controls your management system?’

Wilt u op de hoogte blijven van de hedendaagse veranderingen in de wereld van ‘Internet Of Things’ en de impact hiervan op uw onderneming? Kom dan zeker naar Mechelen.

Internet of Things Convention Europe

 • 15 juni 2017 van 9.30 tot 17.00 uur
 • Lamot, Van Beethovenstraat 810, Mechelen
 • Het volledige programma en inschrijvingsmogelijkheden vindt u hier.

Rik Vereecken voorzitter stuurgroep ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’

Rik Vereecken, Smart Building Evangelist van byNubian, sprak tijdens de kick-off vergadering van de ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’ over data mining in de verlichtingssectoren en gebouwenbeheer. Hij werd verkozen tot voorzitter van de stuurgroep ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’.

De ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’ is een IBN (Innovatief BedrijfsNetwerk) dat financieel gesteund wordt door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en een 70-tal ondernemingen.  Deze cluster heeft als doel bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting. Tijdens de kick-off in het Antwerpse Havenhuis maakten bedrijven uit de verlichtingssector kennis met collega’s uit de IoT, elektronica, ICT en automatiseringswereld.

20170403_Kick-off Groen Licht Vlaanderen_4

Rik Vereecken leidde de aanwezigen rond in de wondere wereld van data mining in de verlichtingssector en gebouwenbeheer. byNubian is specialist in het opvangen, opslaan en analyseren van (mobiele) data van gebouwen en sensoren. Zowel bestaande installaties (bv. KNX, Modbus, BACnet…) als de nieuwste IOT (internet of things) sensoren kunnen op een beveiligde manier verbonden worden met een cloudplatform (byNeuron). Dit zorgt niet alleen voor een veilige opslag van gebouwendata, protocolvertaling, routing en analyse maar ook voor een verbetering van (de werking) van een gebouw.

20170403_Kick-off Groen Licht Vlaanderen_2

Door leden van de stuurgroep ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’ werd Rik Vereecken verkozen tot voorzitter van de stuurgroep. Op die manier engageert byNubian zich tot samenwerking en het stimuleren van innovatie projecten rond digitalisering van verlichting. Denken we maar aan Human Centric Lighting, hoe verlichting kan bijdragen tot een ‘gezonde’ en aangename omgeving voor de gebruiker.

Meer info over de Cluster Groen Licht Vlaanderen vindt u hier.

 

Welkom David!

byNubian verwelkomt Senior Software Engineer David Decraene. Samen met het byNubian-team bouwt hij onder andere mee aan IOT cloud-based data-platforms.

David

Kick-off Cluster Groen Licht Vlaanderen

logo_Groen Licht Vlaanderen

byNubian neemt, als lid van de stuurgroep, deel aan de kick-off meeting van de Cluster Groen Licht Vlaanderen. Dit IBN (Innovatief BedrijfsNetwerk) werd opgericht door vzw Groen Licht Vlaanderen en wordt financieel gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en een 70-tal ondernemingen.  Deze cluster heeft als doel bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting.  Tijdens de kick-off zal de volledige waardeketen verlichting voor het eerst kennismaken met de nieuwe gesprekspartners uit de IoT, elektronica, ICT en automatiserings-, en verlichtingswereld.

Rik Vereecken, BIOT Technology Evangelist, zal er spreken over Data mining in de (digitale) verlichtingssectoren en gebouwenbeheer.

Meer info

Bijeenkomst IoT Enablers in Buildings

IoT Enablers in Buildings byNubian neemt op 10 maart deel aan de bijeenkomst “IoT Enablers in Buildings” van FHI, federatie van technologiebranches branche Gebouw Automatisering in het Nederlandse Leusden.

 

byNubian gaat samenwerken met Powerhouse

byNubian-759x500byNubian heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het innovatieve energiebedrijf Powerhouse. byNubian helpt bedrijven om hun energieconsumptie in kaart te brengen, terwijl Powerhouse een platform aanbiedt waarmee bedrijven energie rechtstreeks op de markt kunnen kopen en verkopen. Door de kennis en technologie van beide platformen te koppelen, ontstaat er voor het eerst ter wereld een dienst die bedrijven helpt hun eigen duurzame energieproductie, hun verbruik en de ontwikkelingen op de energiemarkt te verbinden.

byNubian reikt oplossingen aan om energiesoftware in gebouwen te controleren, zodat elke vorm van energie op een duurzame en verantwoorde manier gebruikt kan worden. “Ons systeem spoort door middel van algoritmes, kennis en ervaring operationele ondoeltreffendheden op”, zegt Rik Vereecken van byNubian. “Deze know-how zal ingezet worden om het nieuwe platform van Powerhouse te ontwikkelen. Daarnaast zal Powerhouse ook de byNubian-producten onder eigen naam verdelen”.

byNubian neemt dus de rol van watchdog op die waar ook ter wereld via het internet iedere onregelmatigheid inzake energieverbruik detecteert, registreert en bijstelt. Powerhouse is onderdeel van het Nederlandse energiebedrijf Essent en het Duitse Innogy en is actief in verschillende Europese landen, waaronder Nederland en België. De samenwerking tussen beide bedrijven levert gegevens op die ondernemers helpen bij hun verbruik en het optimaliseren van hun energiekosten. Bovendien heeft dit een positief effect op de stabiliteit van het net en energiebevoorrading.

Persbericht: Belgische start-up byNubian gaat in zee met energiebedrijf Powerhouse

De Belgische start-up byNubian heeft vandaag een grote samenwerkingsovereenkomst getekend met energiebedrijf Powerhouse. byNubian werd opgericht in 2015 en reikt oplossingen aan om gebouwen te monitoren, zodat elke vorm van energie op een duurzame, verantwoorde manier wordt gebruikt. Powerhouse is onderdeel van Essent en energiereus Innogy en actief in verschillende Europese landen waaronder België en Nederland. Met Powerhouse koop en verkoop je als klant rechtstreeks op de energiemarkt.

40% van de energie wereldwijd gaat naar de verlichting, verwarming, verluchting en koeling van gebouwen. Gebouwen zijn tegenwoordig complexe ecosystemen met een groeiend aantal sensoren en intelligente systemen die vaak verbonden zijn met het internet. De Belgische start-up byNubian reikt oplossingen aan om energiesoftware in gebouwen te controleren, zodat elke vorm van energie op een duurzame, verantwoorde manier wordt gebruikt. Een watchdog dus die vanop duizenden kilometer afstand, waar ook ter wereld, via het internet iedere anomalie inzake energieverbruik detecteert, registreert en bijstelt. Een mooi voorbeeld van hoe The Internet of Things (het Internet der Dingen) steeds belangrijker wordt.

Powerhouse biedt op zijn beurt klanten in Nederland en België de mogelijkheid om actief energie in te kopen en te verkopen door ‘market access’ te bieden tot verschillende energiemarkten. Dit is mogelijk door het innovatieve en volledig geautomatiseerde energieplatform. Klanten worden zo in staat gesteld hun posities te optimaliseren voor het beste (financiële) resultaat. Powerhouse maakt deel uit van Essent en energiereus Innogy, de op één na grootste energieleverancier in Duitsland.

Samenwerking

Powerhouse ontwikkelt momenteel een groot aantal innovatieve bouwstenen voor de zich snel veranderende energiemarkt. Het gaat hierbij meer en meer over de meetgegevens in de haarvaten van ons energienet en op locatie achter de meter. De real time meetdata spelen een cruciale rol in aanpassing van een lopende voorspelling die belangrijk is in de wereld van onbalans. Ons energienet wordt door nieuwe toepassingen zoals elektrisch rijden steeds zwaarder belast, anderzijds wordt de onvoorspelbaarheid vergroot door de groei van renewables. Door een accurate voorspelling van consumptie en productie en een directe lokalisering van onbalans kan Powerhouse klanten grip op energie en voordelen bieden door een rechtstreekse koppeling met de energiemarkt.

Door de kennis en technologie van de complementaire Powerhouse en byNubian platformen te koppelen ontstaat ’s werelds eerste real time end-to-end data gedreven oplossing die (duurzame) energieproductie, -verbruik, -inzicht en -markt naadloos met elkaar verbindt. Rik Vereecken van byNubian: “Ons systeem spoort door middel van algoritmes, kennis en ervaring operationele ondoeltreffendheden op. Deze know-how zal ingezet worden om het nieuwe platform van Powerhouse te ontwikkelen. Daarnaast zal Powerhouse ook de byNubian-producten onder eigen naam verdelen”.

byNubian op Nationale Conferentie Gebouw Automatisering in Amsterdam

Bits bricks and behaviour byNubian neemt vandaag deel aan de Nationale Conferentie Gebouw Automatisering ‘Bits, bricks and behavior’ in Amsterdam

Smart building evangelist Rik Vereecken legt in de presentatie ‘Hoe komen we van data naar informatie over het gedrag van een gebouw? de core business van byNubian uit.

Het volledige programma vindt u hier.

Opening byNubian-lab

Het is gebeurd.

Vandaag opent, in aanwezigheid van Schepen Mathias De Clercq, het byNubian lab in hartje Gent. byNubian biedt vernieuwende hard- en softwareoplossingen voor het opvangen, opslaan en analyseren van (mobiele) data van gebouwen en sensoren.

Opening2

Big data

Partners Rik Vereecken, Laurent Marlein en Frank Montyne zorgen ervoor dat zowel bestaande domotica-installaties (bv. KNX, Modbus, BACnet…) als de nieuwste IOT (Internet of Things) sensoren (bv. LoRaWan) op een beveiligde manier verbonden worden met het byNeuron cloudplatform. Veel gebouwen bevatten immers diverse systemen om verschillende data zoals energieverbruik, temperatuur, vochtigheid, CO2, statusinformatie van toestellen enz. te meten maar ze zijn onvoldoende op elkaar afgestemd. Om optimaal te functioneren en een minimum aan energie te verbruiken, is er nood aan een overkoepelend controlesysteem. Dat zorgt ervoor dat alle individuele systemen op elkaar én op externe data afgestemd worden. Dankzij de analyse van al deze ‘big’ data maakt byNubian de werking van uw gebouw, stad, grid, … ‘slimmer’ en beter. Dit levert zowel economische als ecologische voordelen op. 40% van de energie wereldwijd gaat immers naar de verlichting, verwarming, verluchting en koeling van gebouwen.

Technologiestudenten op bezoek

De tweedejaars energietechnologie van Odisee brengen een bezoek aan het byNubian lab/office en leren alles over het Internet of Things.

Meer info over de opleiding vindt u hier.

Odisee

Hoe maken we gebouwen en steden echt intelligent?

bynubianMet byNubian heeft Rik Vereecken, al jarenlang specialist in gebouwenautomatisering, een nieuw bedrijf in het leven geroepen dat inspeelt op een behoefte waar nog niet iedereen zich van bewust is. Heel veel gebouwen omvatten immers diverse systemen die niet altijd voldoende rekening houden met elkaar. Om optimaal te functioneren en een minimum aan energie te verbruiken, is er een nood aan een overkoepelend controlesysteem. Dat moet ervoor zorgen dat alle individuele systemen goed afgestemd zijn op elkaar en op externe data die een invloed kunnen hebben.

En daar stapt byNubian in het verhaal

Energiemanagement is al langer big business. Enerzijds vanuit een dieper liggend bewustzijn dat we niet ongestoord en ongestraft energie kunnen blijven verspillen. Anderzijds komt er extra schot in de zaak omdat steeds meer mensen er zich van bewust worden dat er geld kan bespaard worden.

Ook de wetgever heeft een kader geschapen waarin iedereen er goed aan doet om rekening te houden met het milieu: het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC). Maar jammer genoeg is dat EPC geen garantie op een werkelijk energiezuinig en comfortabel gebouw!
Onderzoek heeft immers uitgewezen dat er vaak een belangrijk verschil bestaat tussen de beloofde energieprestatie en deze in de praktijk, maar het wordt nog verontrustender als je weet dat het verschil groter wordt naarmate het certificaat “een betere EPC-score aanduidt”.

De reden? “Er zijn heel veel performante busystemen, verlichting– en HVAC systemen op de markt,” legt Rik Vereecken uit. “Daarenboven verschijnen ook steeds meer Internet of Things-devices die kunnen bijdragen tot een verhoogde efficiëntie. Maar er is veel te weinig synergie: gebouwen worden steeds complexer en er zijn steeds meer technieken aanwezig die niet of onvoldoende op elkaar afgestemd zijn. Bovendien is de situatie bij de implementatie van de diverse systemen niet altijd gelijk aan de situatie van het gebouw een jaar later.”

Overkoepelend systeem nodig

Hoe moet het dan wel, vragen wij ons af?

“Er is nood aan een ‘Building Operating System’,” analyseert Rik Vereecken. “Geen vervanging van de huidige automatiseringssystemen, maar een noodzakelijke aanvulling: een overkoepelende analysator en coördinator.”

“We kunnen beschikken over ontzettend veel data,” gaat hij verder. “Denk aan informatie over energieverbruik, temperatuur, vochtigheid, CO2, statusinformatie van toestellen, …. Er is eenvoudigweg teveel informatie voorhanden om door mensen beheerd te worden: niet alleen door de grote hoeveelheid data, maar ook door de complexer wordende regelsystemen en het feit er te veel verschillende systemen voorhanden zijn.”

Verzamelen data

“De oplossing ligt bij het verzamelen, analyseren en verwerken van al die verschillende data,” benadrukt Rik. “Overal zijn voldoende sensoren aanwezig, er zijn voldoende gegevens aan de ‘input’-zijde, maar de verwerking en het onderlinge afstemmen op elkaar, daar wringt het schoentje.”

Een voorbeeld? “Er zijn talloze voorbeelden in de praktijk te vinden, waar het fout loopt,” vertelt Rik Vereecken. “Zo werd ik onlangs geconfronteerd met het recuperatiedeel van een ventilatiesysteem dat niet meer werkte. Hoe lang dat al zo was, kon niemand mij zeggen, want er waren geen sensoren of alarm aan dat onderdeel gekoppeld. De hele periode dat de ventilatie niet –of niet naar behoren- werkte, werd er energie verspild en niemand die daar zicht op had.”

Het volledige artikel kunt u lezen in Elektro-Verkoop Installateur mei 2016

Opzetten van een IoT

logo AG Connect

Rik Vereecken, smart building evangelist van byNubian, schreef voor AG Connect Intelligence Database een bijdrage over het opzetten van een IoT.

U vindt het volledige artikel hier.

 

byNubian screent examens technologiestudenten

20151215_Toetscommissie Odisee

Toetscommissie KU Leuven – Odisee

Elk academiejaar worden er door de dienst Onderwijs en Kwaliteit Externe toetscommissies georganiseerd.  Een externe toetscommissie screent de toetsen van een bepaalde opleiding op kritische wijze. Daarbij zijn steeds minimaal twee vertegenwoordigers uit het werkveld  aanwezig.
Rik Vereecken van byNubian is één van de werkveldvertegenwoordigers van de opleiding Energietechnologie.

Meer info hier.

 

Verslag KNX-bijeenkomst

Rik Vereecken, smart building evangelist van byNubian, sprak tijdens de KNX-meeting van 18 juni over het Internet of Things als de Heilige Graal.

Het volledige verslag leest u hier:

 

Een blik op de toekomst van verlichting binnen The Internet of Things

Rik Vereecken van byNubian schetst in techcare de toekomst van verlichting binnen The Internet of Things.

lighting_2

Het volledige artikel vindt u hier:

Het gaat altijd om data

data-1

Installatiejournaal blikt terug op de voorbije KNX-bijeenkomst:

“Internet verandert de manier waarop we met elkaar communiceren op een wijze die we nooit hadden kunnen bedenken. Alles wordt met elkaar verbonden en het gaat altijd om data.” Dit zegt Rik Vereecken van byNubian tijdens een KNX-netwerkbijeenkomst over de toekomst van gebouwautomatisering.
Volgens Vereecken is ‘the internet of things’ momenteel een soort heilige graal. “Je moet er niet iets mystieks van maken. Maar het is ook geen holle slogan”, aldus de ‘smart building evangelist’

Data verzamelen

Vereecken: “Het is belangrijk voorzieningen te creëren die zoveel mogelijk data verzamelen. Ook moet je weten wat er met de data gebeurt. Mis deze trein niet. “