Dilemma: klassieke domotica versus Internet of Things

Slimme woningen, aangestuurd op basis van data, zijn de toekomst. Maar hoever staan we op dat vlak? En wat betekent de datarevolutie voor jou? Livios vroeg het aan Rik Vereecken, overtuigd pleitbezorger van slimme gebouwen.

Zijn boodschap is prangend: “Als elk land evenveel energie zou verbruiken als de G20-landen (samen goed voor 90 % van het wereldwijde bruto nationaal product, red.), gaat onherroepelijk het licht uit. We stevenen af op een ijsberg en zijn compleet stuurloos. Het Europese energiebeleid is een ramp.”

Een somber vooruitzicht.

Er is één lichtpuntje: we weten precies waar onze energie naartoe gaat. Gebouwen zijn de grootste energieverslinders, goed voor 40 % van het energieverbruik. Door gebruik te maken van IoT-technologie (gebaseerd op het Internet of Things, red.), waarbij we data verzamelen en analyseren, zorgen we voor een hoger gebruikscomfort en een gezonder binnenklimaat. En kunnen we de energiefactuur gevoelig doen dalen.

Volgens u draait het allemaal om één ding: het correct gebruik van data.
Dát is de oplossing. Ook voor het probleem van het onevenwicht in het stroomnet, als gevolg van pieken in zonne- en windenergie. Als je vandaag weet wat er morgen gebeurt, kan je je energieproductie daarop afstemmen.

Het volledige artikel leest u op de pagina van Livios.
logo-livios-nl