Blauw licht op een blauwe maandag

In deze ‘donkere’ wintermaanden durven we wel eens te klagen over minder energie hebben en sneller moe zijn, de klassieke ‘winterdip’. Licht heeft inderdaad een grote impact op ons welzijn. Niet enkel de lichtsterkte maar ook de lichtkleur speelt een rol. ‘s Ochtends hebben we voornamelijk nood aan groen-blauw licht, ‘s avonds eerder aan rood licht. Probeer dus ook in deze wintermaanden, liefst ‘s ochtends, een ‘lichtje’ te happen en zoveel mogelijk buitenlicht op te lopen.

Binnen de verlichtingssector is er meer en meer aandacht voor de impact van licht op onze gezondheid. ‘Dynamische’ verlichtingssystemen bootsen de cyclus van natuurlijk daglicht na om ons humeur, onze concentratie, onze productiviteit en zelfs onze slaap te bevorderen. We evolueren naar Human Centric Lighting waarbij verlichtingsfabrikanten in hun ontwerpen rekening houden met al deze effecten van licht op het functioneren van de mens enerzijds en op het energieverbruik en de kostprijs anderzijds.

byNubian volgt als voorzitter van Groen Licht Vlaanderen de evoluties in de sector op de voet. In afwachting van bijkomende innovatieve verlichtingssystemen nemen we ons voor om alvast 30 dagen wat minder te klagen.