Posts

IoT Convention Europe 2017 in beeld

byNubian partner van IoT Convention Europe

logo_iot convention

Op 15 juni vindt de tweede Internet of Things Convention Europe plaats in Mechelen. De IoT Convention Europe wil het Belgische bedrijfsleven stimuleren om meer dan ooit te investeren in het maatschappelijk en economisch potentieel van deze markt.

byNubian, gespecialiseerd in building management en IoT oplossingen, is niet enkel partner van dit event. Smart building evangelist Rik Vereecken zal er spreken over hoe het correct gebruik van data dé sleutel is tot het echt slim maken van gebouwen tijdens de sessie ‘A building management system controls your building but who controls your management system?’

Wilt u op de hoogte blijven van de hedendaagse veranderingen in de wereld van ‘Internet Of Things’ en de impact hiervan op uw onderneming? Kom dan zeker naar Mechelen.

Internet of Things Convention Europe

  • 15 juni 2017 van 9.30 tot 17.00 uur
  • Lamot, Van Beethovenstraat 810, Mechelen
  • Het volledige programma en inschrijvingsmogelijkheden vindt u hier.

Technologiestudenten op bezoek

De tweedejaars energietechnologie van Odisee brengen een bezoek aan het byNubian lab/office en leren alles over het Internet of Things.

Meer info over de opleiding vindt u hier.

Odisee

Hoe maken we gebouwen en steden echt intelligent?

bynubianMet byNubian heeft Rik Vereecken, al jarenlang specialist in gebouwenautomatisering, een nieuw bedrijf in het leven geroepen dat inspeelt op een behoefte waar nog niet iedereen zich van bewust is. Heel veel gebouwen omvatten immers diverse systemen die niet altijd voldoende rekening houden met elkaar. Om optimaal te functioneren en een minimum aan energie te verbruiken, is er een nood aan een overkoepelend controlesysteem. Dat moet ervoor zorgen dat alle individuele systemen goed afgestemd zijn op elkaar en op externe data die een invloed kunnen hebben.

En daar stapt byNubian in het verhaal

Energiemanagement is al langer big business. Enerzijds vanuit een dieper liggend bewustzijn dat we niet ongestoord en ongestraft energie kunnen blijven verspillen. Anderzijds komt er extra schot in de zaak omdat steeds meer mensen er zich van bewust worden dat er geld kan bespaard worden.

Ook de wetgever heeft een kader geschapen waarin iedereen er goed aan doet om rekening te houden met het milieu: het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC). Maar jammer genoeg is dat EPC geen garantie op een werkelijk energiezuinig en comfortabel gebouw!
Onderzoek heeft immers uitgewezen dat er vaak een belangrijk verschil bestaat tussen de beloofde energieprestatie en deze in de praktijk, maar het wordt nog verontrustender als je weet dat het verschil groter wordt naarmate het certificaat “een betere EPC-score aanduidt”.

De reden? “Er zijn heel veel performante busystemen, verlichting– en HVAC systemen op de markt,” legt Rik Vereecken uit. “Daarenboven verschijnen ook steeds meer Internet of Things-devices die kunnen bijdragen tot een verhoogde efficiëntie. Maar er is veel te weinig synergie: gebouwen worden steeds complexer en er zijn steeds meer technieken aanwezig die niet of onvoldoende op elkaar afgestemd zijn. Bovendien is de situatie bij de implementatie van de diverse systemen niet altijd gelijk aan de situatie van het gebouw een jaar later.”

Overkoepelend systeem nodig

Hoe moet het dan wel, vragen wij ons af?

“Er is nood aan een ‘Building Operating System’,” analyseert Rik Vereecken. “Geen vervanging van de huidige automatiseringssystemen, maar een noodzakelijke aanvulling: een overkoepelende analysator en coördinator.”

“We kunnen beschikken over ontzettend veel data,” gaat hij verder. “Denk aan informatie over energieverbruik, temperatuur, vochtigheid, CO2, statusinformatie van toestellen, …. Er is eenvoudigweg teveel informatie voorhanden om door mensen beheerd te worden: niet alleen door de grote hoeveelheid data, maar ook door de complexer wordende regelsystemen en het feit er te veel verschillende systemen voorhanden zijn.”

Verzamelen data

“De oplossing ligt bij het verzamelen, analyseren en verwerken van al die verschillende data,” benadrukt Rik. “Overal zijn voldoende sensoren aanwezig, er zijn voldoende gegevens aan de ‘input’-zijde, maar de verwerking en het onderlinge afstemmen op elkaar, daar wringt het schoentje.”

Een voorbeeld? “Er zijn talloze voorbeelden in de praktijk te vinden, waar het fout loopt,” vertelt Rik Vereecken. “Zo werd ik onlangs geconfronteerd met het recuperatiedeel van een ventilatiesysteem dat niet meer werkte. Hoe lang dat al zo was, kon niemand mij zeggen, want er waren geen sensoren of alarm aan dat onderdeel gekoppeld. De hele periode dat de ventilatie niet –of niet naar behoren- werkte, werd er energie verspild en niemand die daar zicht op had.”

Het volledige artikel kunt u lezen in Elektro-Verkoop Installateur mei 2016

Verslag KNX-bijeenkomst

Rik Vereecken, smart building evangelist van byNubian, sprak tijdens de KNX-meeting van 18 juni over het Internet of Things als de Heilige Graal.

Het volledige verslag leest u hier:

 

Home

WE MANAGE DATA OF


19.320 things

dd 01/01/2018

ON A SURFACE OF


488.879

WE PROCESS AND PREDICT


284 MWh/day

Our offer

byNubian offers innovative hardware, software and IoT-solutions for capturing, persisting and analyzing building and (mobile) sensor data.

Our gateways connect existing building solutions (e.g. KNX, Modbus, BACnet…) and the newest IoT (Internet of Things) sensors (e.g. LoRaWan) in a completely secure way with the byNeuron cloud platform, a highly scalable event factory which offers a whole range of services: secured storage, protocol translation, event routing, bi-directional control.

Complemented with a range of responsive byNubian web applications and apps it is the ideal platform to analyze your data and optimize your building(s), campus, grid or city!

Our values

Data privacy: we believe that guaranteeing the privacy and safety of our customers is the key to our joint success.

Scalability: we offer solutions that scale and use the latest yet proven technology for both our hardware and software.

End-to-end: we offer end-to-end solutions and combine hardware, software and services to achieve this.

Sustainability: we enable buildings to work more intelligently, leading to energy consumption in a sustainable and responsible way.

Innovation/Old and new: we don’t throw away proven technology but combine it with the newest technology.