Posts

byNubian op studiedag ‘Licht verteerbaar’

De Cluster Groen Licht Vlaanderen is een IBN (Innovatief BedrijfsNetwerk) met als doel bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting. Op 13 september organiseerde Groen Licht Vlaanderen de studiedag ‘Licht verteerbaar’ boordevol interessante workshops. Het Laboratorium voor Lichttechnologie en DRAMCO, beiden onderdeel van KU Leuven (Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen), alsook het Domoticalab van ODISEE Energietechnologie, allen gehuisvest op de Technologiecampus Gent zetten hun deuren open.

Joachim Goeminne, docent domotica en één van de studenten energietechnologie in het Domoticalab.

Rik Vereecken, Smart Building Evangelist van byNubian, is voorzitter van de stuurgroep en leidde key-note spreker Joris Van Ostaeyen in.

 

 

 

byNubian over de Nacht van de duisternis

Op 14 oktober doven we voor één nacht de lichten.

Te vaak verkeerd verlicht

Gebouwen zijn de grootste energieverslinders: 40% van onze energie wordt gebruikt voor verlichting, verwarming, koeling en behandeling van luchtkwaliteit van gebouwen. Ter vergelijking: de transportsector neemt 28% voor zijn rekening, de industrie 32%. De juiste verlichting van een gebouw speelt een belangrijke rol voor een optimaal energieverbruik. Er wordt nog te vaak en verkeerd verlicht. We kennen allemaal het fenomeen van het verlichten van een ganse verdieping van een kantoorgebouw terwijl er nog maar in enkele burelen mensen aan het werk zijn. Dit leidt tot onnodige energieverspilling.

Impact van verlichting 

Meer en meer studies brengen aan het licht wat de impact van verlichting betekent voor het bioritme van de mens, dieren en planten. VRT Nieuws publiceerde onlangs een artikel over het effect van verlichting op het werk. In de Sint-Jozefskliniek in Izegem startte een project rond het vertragen van dementie dankzij een aangepaste lichtkleur.

(R)Evolutie in de ‘slimme’ verlichtingssector

Binnen de verlichtingssector is niet enkel de omschakeling van traditionele verlichting naar energiebesparende LED-verlichting aan de gang, op het vlak van digitalisering van verlichting staan we aan het begin van een revolutie. Binnen de ‘smart buildings’ is er nood aan nieuwe ‘slimme’ technologieën en ‘slimme’ verlichting die volledig geautomatiseerd kan worden en in verbinding staat met het Internet of Things. Hoe beter we verlichting kunnen afstemmen op het gebruik, hoe lager de kosten voor het gebouw en hoe hoger het comfort voor de gebruiker.

Bovendien zorgt deze slimme technologie ook in de openbare verlichting voor nieuwe mogelijkheden: in de verlichtingsarmatuur kunnen extra sensoren geplaatst worden die de temperatuur, vochtigheid, lawaai of CO2-uitstoot meten, die verkeersdichtheid of andere data doorgeven. byNubian is specialist in het capteren, opslaan en analyseren van al deze data van gebouwen en sensoren. Binnen de Cluster Groen Licht Vlaanderen werken we samen met bedrijven uit de verlichtingssector aan een meer duurzame en comfortabele verlichting. Laten we in afwachting daarvan morgenavond voor één nacht alle lichten doven, slaapwel!

Lichtdag Groen Licht Vlaanderen groot succes

Zo’n 300 deelnemers kwamen samen op de KU Leuven Technologiecampus Gent voor de Lichtdag, georganiseerd door vzw Groen Licht Vlaanderen. Rik Vereecken verzorgde als voorzitter van de Cluster Groen Licht Vlaanderen een rondetafelgesprek over lichtsturing en het slotwoord met een oproep tot samenwerking binnen de verlichtingssector.

Aansluitend vond de feestzitting van het 20-jarig bestaan van het Laboratorium voor Lichttechnologie plaats in aanwezigheid van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois.

Bekijk ook de reportage van AVS:

 

Rik Vereecken voorzitter stuurgroep ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’

Rik Vereecken, Smart Building Evangelist van byNubian, sprak tijdens de kick-off vergadering van de ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’ over data mining in de verlichtingssectoren en gebouwenbeheer. Hij werd verkozen tot voorzitter van de stuurgroep ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’.

De ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’ is een IBN (Innovatief BedrijfsNetwerk) dat financieel gesteund wordt door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en een 70-tal ondernemingen.  Deze cluster heeft als doel bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting. Tijdens de kick-off in het Antwerpse Havenhuis maakten bedrijven uit de verlichtingssector kennis met collega’s uit de IoT, elektronica, ICT en automatiseringswereld.

20170403_Kick-off Groen Licht Vlaanderen_4

Rik Vereecken leidde de aanwezigen rond in de wondere wereld van data mining in de verlichtingssector en gebouwenbeheer. byNubian is specialist in het opvangen, opslaan en analyseren van (mobiele) data van gebouwen en sensoren. Zowel bestaande installaties (bv. KNX, Modbus, BACnet…) als de nieuwste IOT (internet of things) sensoren kunnen op een beveiligde manier verbonden worden met een cloudplatform (byNeuron). Dit zorgt niet alleen voor een veilige opslag van gebouwendata, protocolvertaling, routing en analyse maar ook voor een verbetering van (de werking) van een gebouw.

20170403_Kick-off Groen Licht Vlaanderen_2

Door leden van de stuurgroep ‘Cluster Groen Licht Vlaanderen’ werd Rik Vereecken verkozen tot voorzitter van de stuurgroep. Op die manier engageert byNubian zich tot samenwerking en het stimuleren van innovatie projecten rond digitalisering van verlichting. Denken we maar aan Human Centric Lighting, hoe verlichting kan bijdragen tot een ‘gezonde’ en aangename omgeving voor de gebruiker.

Meer info over de Cluster Groen Licht Vlaanderen vindt u hier.

 

Kick-off Cluster Groen Licht Vlaanderen

logo_Groen Licht Vlaanderen

byNubian neemt, als lid van de stuurgroep, deel aan de kick-off meeting van de Cluster Groen Licht Vlaanderen. Dit IBN (Innovatief BedrijfsNetwerk) werd opgericht door vzw Groen Licht Vlaanderen en wordt financieel gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en een 70-tal ondernemingen.  Deze cluster heeft als doel bedrijven te laten samenwerken rond de digitalisering van verlichting.  Tijdens de kick-off zal de volledige waardeketen verlichting voor het eerst kennismaken met de nieuwe gesprekspartners uit de IoT, elektronica, ICT en automatiserings-, en verlichtingswereld.

Rik Vereecken, BIOT Technology Evangelist, zal er spreken over Data mining in de (digitale) verlichtingssectoren en gebouwenbeheer.

Meer info